Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

A katolikus költő utolsó lakhelye

2012. május 04. - Szerelmem, Budapest

Most jövök rá, hogy szinte semmit nem tudok Pilinszkyről. Ez egyrész annak róható fel, hogy a 20. század második felének irodalmáig már nem értünk el a középiskolai tanulmányok során. De otthon sem hallottam soha a nevét, verseit emlegetni, talán mert katolikus költőként olyan távol áll a kálvinista szellemtől.

A Hajós utca 1. szám, Pilinszky utolsó lakóhelye most kíváncsivá tesz, milyen lehetett ez a mindig komoly, komor (boldogtalan?) férfi, vajon nevét miért tartják számon a legnagyobbak között.

A harmadik emeleten lakott a költő 1981-ben bekövetkezett haláláig nagynénjeivel.  A két idős hölgy nem tudott egymással kijönni (az egyik eredendően nyomott volt, a másik agyérelmeszesedéses). Összekapásaik hevében minduntalan betörtettek Pilinszky szobájába, és követelték, tegyen köztük igazságot. Nem éppen ideális állapot ez egy költőnek (sem).

A ház falán emléktábla:

Nem hosszas méltatás, rangok és címek felsorolása, csak ennyi: "költő". Lehet-e ettől nagyobbat, szebbet mondani valakiről?

A verseit olvasva arra jutok, hogy talán nem a katolikusság és az irodalomtanítás hiányosságai okozhatják a megmagyarázhatatlan távolságot, hanem a jellemek különbsége. Nekem hiányzik valami a soraiból: a derű. Persze erre van magyarázat, de még nem szeretném megérteni.

Végül álljon most itt egy korántsem derűs, de nagyszerű verse:

Azt hiszem

Azt hiszem, hogy szeretlek;
lehúnyt szemmel sírok azon, hogy élsz.
De láthatod, az istenek,
a por, meg az idő
mégis oly súlyos buckákat emel
közéd-közém,
hogy olykor elfog a
szeretet tériszonya és
kicsinyes aggodalma.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr774488391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása