Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Vérből virág

2012. május 20. - Szerelmem, Budapest

A mai Nádor utca, Báthory utca, Hold utca és Bank utca négyszögét a 19. század végéig a "Neugebäude", az Újépület uralta. A II. József uralkodása alatt épült kaszárnya akkor vált a gyűlölet célpontjává, amikor egyik négyszögletű kis udvarán, éppen ott, ahol ma az örökmécses áll, agyonlőtték gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt.

Az épület lebontása 1871-től állandóan napirenden volt, de a többség úgy tartotta, hogy nehezebb lerombolni, mint Karthágót. Végül 1897-ben kezdődött meg a bontás. A telkeket 30 évi adómentességgel együtt árulták, így akarták érdekeltté tenni a vevőket abban, hogy azonnal építkezzenek.

A tér környékén az utcák egyfajta történelmi jóvátételként 1848-49-es honvédtábornokok neveit viselik: Vécsey, Aulich, Perczel Mór, Kiss Ernő, Nagysándor József.

Az építészeti kialakítás nem lett egységes, mert a szecesszió ekkor még nem vált elég közkeletűvé, különösen nem a nagy építtetők között. Három kiemelkedő art nouveau alkotást azonban meg kell említeni.

A legismertebb a Lechner Ödön és Baumgarten Sándor által tervezett és építtetett Posta-takarékpénztár (Hold u. 4.).

Ez Lechner magyaros stíluskeresésének és a szecesszió hazai kezdetének legszebb példája. "Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz" - mondta és írta Lechner.

Az épület legnagyobb látványossága mindenképpen a zöld, sárga, kék és barna, hatszögű cserepekből kirakott tető, mely elbújik a főfalak tetejét szegélyező sárga majolikahullámok mögött. A tetőn népi hímzésekből ismerős virágok, angyalszárnyak, török turbánok, pikkelyes sárkányfarok-végek sorakoznak, középen pedig az ún. nagyszentmiklósi kincs stilizált bikafejmotívuma.

Persze ezt rendesen csak távolabbról, mondjuk a Nagysándor József utcából láthatjuk meg legalább valamennyire. Állítólag egy tanítványa ezt kérdezte Lechnertől: "Mester, kinek készítette a tetődíszeket, amikor nem is látszanak a járdáról?" Az építész így válaszolt: "A madarak látják."

A Bedő-ház (Honvéd utca 3.) Vidor Emil remekműve. Ma a Magyar Szecesszió Háza működik benne, múzeummal és kávézóval.

Budapest első szecessziós épületei közé tartozik a Kőrössy Albert tervezte Walkó-ház (Aulich u. 3.). A négyemeletes épület voltaképpen családi háznak épült: a nevet adó miniszternek és családja tagjainak, minden szinten egy-egy - nyolcszobás - lakással. Nyolcféle állat számolható meg a homlokzaton: béka, kígyó, gyík, mókus, méh, bagoly, páva, meg valamilyen másik madár a fiókáival. És kukorica, sokféle lián, férfi- és női fej, meg egy szépséges piros ruhás leány.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr544527485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása