Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Az első villamos

2012. május 24. - Szerelmem, Budapest

 

Tizenegy éve legalább hetente egyszer elmegyek e tábla előtt, és most láttam meg először. A Nyugati téri villamosmegálló peronján hirdeti a felirat, hogy innen indult az első villamos, egészen a Király utcáig. A megállók a következők voltak: Nyugati, Szondi utca, Oktogon, Oktogon II., Király utca.

A lő- és gőzvontatású járművek mellett óriási újdonság volt a villamosvasút, amely a földalatti vezetékekről kapta az áramot. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa ugyanis a felsővezetéket nem ítélte a városképbe illőnek... A kocsikat az előző évi bécsi világkiállításon vette a város. Az első útról így tudósítanak a lapok: "Ma délelött egymásután ide-oda siklottak a takaros kocsik a sok meghívott vendéggel, a közlekedési minisztérium, a közmunkatanács és a fővárosi képviselőtestület tagjaival."

A villamos legnagyobb engedélyezett sebessége 10 km/h volt, az Andrássy úti kereszteződésnél pedig lovas rendőrőrszem gondoskodott a sebesség betartatásáról.

ekkerjoz:

1900

az első pesti villamos - 1887

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr724543080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása