Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Józan felnőttként bemászni egy emlékműbe

Bejegyzés alcíme...

2012. szeptember 26. - Szerelmem, Budapest

A Margitsziget déli végében található Centenáriumi emlékmű legnagyobb erénye nem az, hogy szép, hanem hogy bele lehet mászni.

A tíz méter magas emlékművet Buda, Pest és Óbuda 1873-as egyesülésének századik évfordulója alkalmából állították, az avatással kezdődött a centenáriumi ünnepségsorozat, melynek egyik része volt a "Hat órát Budapestért" nevű, fiataloknak szervezett városszépítő akció is. A Népfront "Együtt Budapestért" címmel indított kampányt, ekkor jelent meg az első Budapest Lexikon és számos más kiadvány.

Az egyesítést egyébként az 1872. évi XXXVI. törvény határozta el, de az ezzel kapcsolatos munkálatok már az 1873-as évre estek: a választókerületek és a közigazgatási kerületek kialakítása, a tisztviselői kar létszámának és fizetésének megállapítása, az első polgármester megválasztása, a címer megalkotása.

A száz éves évfordulóra emlékező, virágszerűen összecsavarodó bronzszobor, mely köré a főváros utcáit jelképező andezitcsíkok tekerednek, Kiss István alkotása, a korszak gyakran foglalkoztatott szobrászáé, akinek a kezei közül az ismert tanácsköztársasági emlékmű is kikerült, amely most a Nagytétényi Szoborparkban alussza álmát (reméljük, örökre).

Egyes blogok szerint gyereknek, mások szerint bódító szerek hatása alatt kell ahhoz lenni, hogy az ember bemásszon ebbe az emlékműbe. Rám egyik sem volt igaz, mégsem hagytam volna ki ezt az élményt.

Mi van hát az emlékmű belsejében? A város előző száz évének különböző emlékezetes eseményeit ábrázoló tárgyak, képek. De milyenek! Íme néhány, szubjektíven kiválasztott.

Persze azért megjelenik Pest és Buda címere is, amelynek egyesítéséből létrejött a szerelmetes főváros mai címere.

Azon tűnődök, hogy vajon az azóta eltelt csaknem negyven évből milyen képeket, tárgyakat ragaszhatnánk oda az emlékmű belső falára... Ötletek?

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr994805096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása