Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Tavaszvárás kórházzal

Bejegyzés alcíme...

2013. március 17. - Szerelmem, Budapest

Az építészet tavasza mindenképpen a szecesszió. Budapesten igazán boldogak lehetnek e korszak rajongói (például én), mert szép számmal bukkannak fel a stílus példái szerte a városban. Némelyek közülük egészen ismeretlenek.

A Bakáts téren is ritkán kerül az ember a templom háta mögé, pedig akkor egy igazi csodát lát.

Márkus Gézának, a kecskeméti Cifrapalota tervezőjének egyetlen, Budapesten álló szecessziós műve Erdey Gyula egykori magángyógyintézete. Az 1906-ban épült épület nem olyan cifra, mint a Cifrapalota, a szecesszió itt már a színburjánzás helyett egyszerűbb utat választ, de így is (vagy éppen ezért) lenyűgöző.

Erdey Gyula nőorvos 1909-ben nyitotta meg magánklinikáját, ahol többek között Bartók Béla és Ziegler Márta első gyermeke is meglátta a napvilágot.

A főváros 1913-ban megvette az intézményt, és az Bakáts téri Szülő- és Nőbetegosztályként működött tovább, majd 1935-ben Budapest Székesfőváros Közkórházainak Eötvös Loránd Rádium és Röntgen Intézetévé alakították át.

A változások az épületen sem múltak el nyomtalanul: az ötvenes évekre felismerhetetlenné vált a felújítások következményeképpen. Borzalom!

1953-ban az Eötvös Loránd Intézetből hozták létre az Országos Onkológiai Intézetet.

1967-ben kapott itt helyet a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, melynek névadója a magyar gyermekgyógyászat megalapítója.

A falon ma már alig olvasható emléktábla hirdeti a névadást, és be is számol röviden Schöpf-Merei (1804-1858) érdemeiről: „ő alkotta meg az első magyar gyermekkórházat, egyik úttörője volt a természettudomány eredményein felépülő modern orvostudománynak, sikeresen küzdött a magyar tudományos nyelv érvényesüléséért, haladó eszméihez híven vett részt a szabadságharcban, számkivetésben halt meg.”

Schöpf-Merei - aki egyébként a hazai fürdőügy lelkes szószólója, kitűnő balneológus is volt - a szabadságharc alatt katonaorvosként szolgált az olasz légióban, a szabadságharc bukása után pedig Kossuthtal emigrált. Előbb Törökországba, majd Párizsba, végül Angliába került, Manchesterben gyermekkórházat alapított, ott is halt meg.

És mi lett a róla elnevezett kórházzal? A kórház 2008-ban bezárt, az épület ma üresen áll. Viszont csodálatosan felújították, visszaállítva az eredeti homlokzatot.

És míg elnézegethetjük ezeket a virágfüzéreket, mókusokat, díszítéseket, hátunk mögött csak beszökik lassan a Bakáts térre az igazi tavasz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr595140271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2013.03.18. 10:51:07

Egyszerűen hihetetlen, hogy visszaállították az eredeti arcát abból ami volt. Mintha nem is itthon lennénk.

LasdBudapestet.blogspot 2013.03.18. 18:05:46

2007-ben az utcai homlokzatának felújítása elnyerte a Helyi Építészeti Örökség nívódíját. Azóta üresen áll...

Szerelmem, Budapest 2013.03.18. 20:05:52

A Drága besúgott barátaim című filmben ebbe az épületbe megy be a szereplő.
(film.indavideo.hu/video/f_draga_besugott_barataim, 27:10-nél)
Erre egy kedves olvasó hívta fel a figyelmemet, eddig ő azt hitte, csak úgy vágták a filmben, mintha tényleg ott lenne az Onkológiai Intézet... :)
süti beállítások módosítása