Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Frida Háza, avagy férfiörömök a Magyar utcában

2013. május 22. - Szerelmem, Budapest

Átlagos lakóháznak tűnik ez az 1878-ban épült, eklektikus stílusú épület, amely előtt a jurátusok nap mint nap elbandukolnak az egyetem és a metrómegálló között. Azt is gondolhatnánk, hogy az egyetlen érdekessége, hogy hátsó tűzfalába – a szomszédos házakhoz hasonlóan – beépítették a pesti városfal egy szakaszát.

A ház története azonban ennél sokkal nagyobb izgalmakat is rejteget: 1926-ig itt működött ugyanis Pest legelitebb és legdrágább luxusbordélya. A Maison Frida (pest szólással: mezonfrida) nemcsak nyilvánosház volt, hanem a testi szerelem szentélye. „A legszebb, nemileg-szakmailag kitenyésztett nők legrafináltabb, legigényesebb kínálatát nyújtotta. ... Némi malíciával, pesti humorral, ez az intézmény olyan szilárd és nélkülözhetetlen volt, mint a Polgármesteri Hivatal, az Elektromos Művek, a Köztisztasági Hivatal, a Vöröskereszt, a Mentőszolgálat. Csak tekintélyesebb volt, konszolidáltabb, a vagyon állt mögötte, a tőke, az ipar, a főnemesség, a kereskedelem urai. És nem ritkán reverendájukat levetve, előkelő egyházi férfiak is a látogatók közé tartoztak.” – írja Vajda Sándor. Szabó Lőrinc pedig, aki gyakran megfordult itt, egyik házbeli estéjére így emlékszik: „Felizgatott az orfeumi kiruccanás, meglátogattam Renée-t. Gyalázatosan kéjelegtünk. Úgy találta, hogy én sokkal változatosabb pózokat tudok, mint ő. Fantázia kérdése.”

De nem csak ilyen arcpirító kalandoknak adott otthon a Maison Frida, hiszen lehetett itt ebédet és szállást is kapni, szalonja pedig szórakoztató szerepet játszott, így aztán a ház még a korabeli útikönyvekben is megjelent, mint afféle pesti látványosság.

E fülledt erotikus levegő 1926-ig lengte be a Magyar utcát, ekkor ugyanis betiltották a nyilvánosházakat, és az épület némileg visszafogottabb formában, garniszállóként működött tovább.

1946-ban itt alakult meg a budapesti József Attila Népi Kollégium, melynek tagja volt többek között Juhász Ferenc és Nemes Nagy Ágnes.

Aztán 1948-ban Gobbi Hilda fogta magát, és átvállalta a nyugdíjintézet feladatkörét: szervezésében felavatták az öreg színészek Jászai Mariról elnevezett otthonát a volt nyilvánosházban.

A szobákat egy-egy adományozó antik bútoraival rendezték be, a nevek között ott volt Dinnyés Lajos miniszterelnök, Latabár Kálmán, Bajor Gizi és Honthy Hanna is. Gobbi Hilda jótékonysági esteket szervezett, hogy a költségeket előteremtse. 1951-ben aztán minden más után az otthont is állami tulajdonba vették.

Ma már öreg színészek helyett fiatal művészek és művészeti dolgozók számára biztosít átmeneti lakhatási lehetőséget.

A közös terekben Gobbi Hildára és Jászai Marira emlékeztető, megfakult képek fogadják a látogatót.

Azon tűnődöm, hogy mit hoz majd a következő évszázad ennek a háznak a történetében... Meg kicsit azon is, hogy azt vajon ki fogja megírni. Megírja-e majd valaki? Remélem.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr945312146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.23. 12:46:27

érdekes írás, és jók a képek.

dominik-a 2013.05.23. 14:16:28

Jók. S jók lehettek azok a régesrégi NŐK.

dennisthemenace 2013.05.23. 14:35:22

@dominik-a: Jobbak mint a maiak, szerintem.

lutria 2013.05.23. 16:35:36

Azt reméltem lesz kép a beépített városfalról is,ha már meg lett említve.
süti beállítások módosítása