Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

France, armée, Joséphine, Budapest

Bejegyzés alcíme...

2013. március 03. - Szerelmem, Budapest

Francia turista francia útikönyvvel francia kötődésű helyeket keres Budapesten, és megeshet, hogy olyanokat talál, amelyről a kedves városlakók sohasem hallottak még.

Napóleonnak van szobra a fővárosban, igaz, csak egyetlenegy, az sem közterületen, hanem a Hajós utca 25. szám homlokzatán.

Hogy kerül Napóleon Budapestre? A történet azzal kezdődik, ahogy arról Bevilaqua Bosody Béla Pest budai kávéházak, kávé és kávésmesterség 1535-1945 című munkájában beszámol, hogy a Hajós utca és az Új (ma Zichy Jenő) utca sarkán az 1800-as évek közepén egy kávéház nyílt, és tulajdonosa a porosz-francia háború korában akkor Magyarországon is rendkívül népszerű III. Napóleonról a Café Napoléon nevet adta neki.

Telt az idő, a Café Napoléon bezárt, és helyén 1906-ban modern, lususkivitelű bérházat emeltek, melyet tulajdonosa a kávéházra emlékezve Napóleon-udvarnak nevezett el.

És mivel ekkorra már elhomályosult a névadás emléke, már nem a hegyesbajúszú III. Napóleon, hanem Bonaparte szobrát készíttette el műkőből, és helyeztette el a homlokzaton lévő fülkében.

De hová tűnt Napóleon, hiszen a fenti képen nem látjuk sehol? Jelenleg a francia császár és a fél világ ura egy fólia mögött várja a szebb időket. Ezt látnánk a fólia nélkül:

A muemlekem.hu lapján jól látható, hogy ez már lassan négy éve változatlan, így sajnos arra következtethetünk, hogy nem felújításra vár a homlokzat, hanem inkább csak állagmegőrzésről van szó. Szomorú az állapota a háznak, amit a lövésnyomok csak tovább rontanak.

Napóleon helyett így az épület többi részében kell gyönyörködnünk, és ez nem nehéz küldetés, hiszen Budapest egyik legszebb szecessziós épületéről van szó, a belső tér pedig már átesett a felújításon, így régi pompájában hirdeti az építész, Fodor Gyula dicsőségét.

Az összképet Róth Miksa üvegablakai teszik tökéletessé.

(Azért leesett az állam, amikor Mexikóvárosban kiderült, hogy az ottani Palacio des Bella Artes üvegablakait is Róth készítette.)

Ha megszomjaztunk a bámészkodásban, csak rövid séta innen a Zichy Jenő utcában a kávézó és borház, amely továbbvitte a Café Napóleon nevet.

A mai történet igazolja, hogy nem csak az internet korában történhet meg, hogy az információk már torzítva jutnak tovább, és így valami egészen más mese kerekedik ki a végére. Erről jut eszembe, hogy állítólag a haldokló Napóleon utolsó szavai ezek voltak: „France, armée, Joséphine...” - milyen jól is hangzana ez Budapesttel...

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr345113880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgio.nane 2013.03.08. 15:11:15

A Mexikóvárosi Palatio de Bellas Artes színháztermének a mennyezeti üvegmozaikja készült Róth műhelyében. Az eredeti terv a többszöri pályázat után meg nem valósult budapesti Erzsébet-emlékműhöz készült eredetileg. Tervezője, Maróti Géza aztán a módosított tervet(a közepére tervezett magyar címer helyett Apollo alakja került ) a Róth műhelyben legyártatta, majd ládákba csomagolva tengeren, és New Yorkból vonattal érkezett meg Mexikóvárosba. A szceniumnyílás felett pedig szintén Róth-műhelyben készült, Kriesch Aladár által tervezett mozaik van hátterében Zsolnay-eozinos betéttel. A világhírű színpadi üvegfüggönyt, jóllehet Tiffany alkotásaként mutatják be a turistáknak szintén Maróti tervezte, ám tervezőjét Tiffany "elfelejtette", egyébként valóban Long Islandi műhelyében gyártották. A káprázatos Róth üvegablak-mozaikot tavalyelőtt restaurálták és ekkor kerültek elő belekarcolt nevek akik Róth műhelyében dolgoztak.

Trónkövetelő 2013.03.09. 15:21:19

III. Napóleon is Bonaparte volt.
Amúgy köszi, hogy felhívtad a figyelmemet erre a házra, majd megnézem, főleg a felújítás után.
Ui.: Győrben is van Napóleon-ház, és abban tényleg járt Napóleon, az "igazi".
süti beállítások módosítása