Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Iskola a lovagvárban

2012. április 23. - Szerelmem, Budapest

Vannak épületek Budapesten, amelyek nappal lenyűgöznek, de éjszaka félek tőlük. A Toldy Ferenc Gimnázium ilyen.

Az épületet 1859-ben fejezték be, Petschnig János tervezte neogót stílusban.

Iskola a lovagvárban - ez az iskola fennállásának 150. évfordulójára írt monográfia címe (Buzinkay Géza történész kötete). És csakugyan, mintha egy elvarázsolt lovagvárról lenne szó, nem egy iskoláról.

1920-ban vette fel a Főreáltanoda Toldy Ferencnek, "a magyar irodalomtörténet-írás atyjának" nevét. (Toldy szülőháza egykoron az épülettel szemben, a mai Toldy Ferenc utca túloldalán állt, az utcát pedig már halála után róla nevezték el.)

Sajnos az első világháborúban elpusztult a több mint négyszáz növényfajtának otthont adó botanikus kert.

 

Az iskoláról én először Antall József kapcsán hallottam, aki történelmet tanított itt. Az iskola falán tábla emlékeztet a miniszterelnökre.

Végül álljon itt egy szubjektív felsorolás a híres "toldysokról": Aba Novák Vilmos, Csók István, Hauszmann Alajos, Horthy István, Nagy Boldizsár, Petrovics Emil, Széchenyi Zsigmond.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr314469179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása