Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Óriások vállán

2012. május 24. - Szerelmem, Budapest

Sokan Budapestről nem pusztán kedvtelésből írnak, mint én, hanem kellő professzionalizmussal is. Az ő könyveik nélkül ez a blog sem létezne.

Íme felfedem a legfőbb forrásaimat - hátha másnak is kedve támad elmélyedni egy-egy témában.

(Remélem, a "budapestes" könytáram, és így ez a poszt is gyarapodni fog idővel.)

Az abszolút kedvenc: Török András: Nagy Budapest Könyv - azaz szinte minden, amit tudni kell a 125 éves metropolis teljes körű élvezetéhez, elsősorban nem budapestiek részére (Corvina, Budapest, 1998)

Sajnos sehol nem kapható, a Szabó Ervin könyvtárból viszont még az enyém másfél hónapig (utána más barangolhatja be vele a pesti és budai ajánlott útvonalakat). Nem útikönyv, hanem kulturális útikalauz, élvezeti kézikönyv, ösztönző, megmozgató és végtelenül szórakoztató.

Viszont ami jó hír, hogy hamarosan megjelenik egy átdolgozott változat, a céldátum június 4., természetesen már előjegyeztem...

Update: Enyém a könyv! Ízlelgetem, mint egy jóféle aszút, sok-sok örömet lelek benne.

Az alapos: Somorjai Ferenc: Budapest (Panoráma, Budapest, 2008) Nincs olyan eldugott zuga Budapestnek, amire ez a könyv ne térne ki, ezért precíz és megbízható útitársnak bizonyul. Sajnos cserébe kicsit nehézkes, és nehezen tudok mit kezdeni az olyan mondatokkal, mint "a középrizalit hajlított vonalú sátortetejének idomvégződése az ún. nagyszentmiklósi kincs stilizált bikafejmotívumát formázza".

Somorjai Ferenc: Budapest - Panoráma városkalauz

Az elmélyülésre alkalmasak: Budapesti kultúrtörténeti séták c. sorozat. Eddig sajnos csak két rész kapható. Az első az Andrássy úton visz végig, a másik egy egészen különleges szemszögből az ötödik kerületben, a régi pesti városfal mentén. Egyszerre szórakoztató és nagyon alapos munkák. Remélem, már dolgoznak valahol a sorozat további elemein.

Andrássy út

Saly Noémi (szerk.): A régi pesti városfal mentén

A történeti: Bart István (szerk.): Budapest krónikája (Corvina, Budapest, 2007). A főváros a kezdetektől napjainkig, rengeteg adattal, képpel, korabeli leírásokkal. Nemcsak az épületek, utak, terek régmúlt napjait hozza vissza, hanem vele együtt a fővárosban élők mindennapjait, a nagyvárosi problémékat, a választásokat, a hirdetéseket, az adórendszert, a közlekedést, a színházi előadásokat és még sorolhatnám. Fájóan hiányzik viszont a tárgymutató, amely a keresést (és e blog írását) megkönnyítené.

Budapest krónikája - A kezdetektől napjainkig

Kávéházas: Szentes Éva - Hargittay Emil: Irodalmi kávéházak Pesten és Budán (Universitas, 1998). Igazi csemege, a kávéházi nyomkeresésem alapja. Nemcsak a kávéházak lexikonszerű összegyűjtése, hanem a kávéházakkal kapcsolatos irodalmi szemelvények tárháza. Mindenkinek ajánlom egy fekete mellé!

 

Végül néhány hasznos honlap:

www.budapestcity.org

www.muemlekem.hu

www.szoborlap.hu

www.fortepan.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr624544490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása