Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Ignác! Nem szégyelli magát?

2012. június 10. - Szerelmem, Budapest

Régóta izgat ennek a Deák tér képét annyira meghatározó, inkább bizarr, mint szép épületnek, az Anker Élet- és Járadékbiztosító Társaság egykori székházának a története.

 

Az Anker ("horgony") bécsi székhelyű biztosítótársaság 1907-ben határozta el, hogy új székházat építtet. A meghívásos pályázaton egyöntetűen Alpár Ignác terve mellett döntöttek, az ugyanis eleget tett a megrendelő minden igényének: feltűnő, hivalkodó reklámhomlokzat, átjárható, nyitott udvar jellemezték.

A Deák téri homlokzatot három torony díszíti, melyekben korábban műtermek működtek. 2004-ben az egyikben egy toronylakást alakítottak ki (nem is akármilyet: http://epiteszforum.hu/node/8061).

A timpanon közepén lévő mélyedésben eredetileg egy horgony volt elhelyezve. Alatta az "Élet és Járadék AZ ANKER Biztosító Társaság" felirat nyomai ma is láthatóak még. A középső torony tetején sasok tartanak egy földgömböt, a töröny két oldalán egy-egy nőalak látható, kezükben az elmúlást jelképező homokórával. Mindezek Markup Béla alkotásai.

 

Kisfaludi Stróbl Zsigmond készítette viszont az oszlopok alatti domborművet, amelynek szintén meghatározó motívuma a horgony, a remény és biztonság jelképe.  

Az egyik bejárati kapu Alpár egy korábbi művét, a Wechselmann-síremléket mintázza. Ezen az ajtón jött ki Hofi Géza esténként, amikor előadásra sietett, ugyanis itt lakott 1968-tól haláláig az Anker köz 1-ben.

  

Később az udvart Alpár egy zseniális megoldással utcává alakította, így született meg az Anker köz, ez volt az első ilyen megoldás Budapesten. A passzázs egyszerre modern, ugyanakkor a tradicionális zsidó negyed belső, zegzugos átjáróházaira utal.

 

Az Anker köz még azoknak is tetszett, akik egyébként az épülettől nem voltak elragadtatva. A homlokzatképzést, a hivalkodó tetőidomokat annak idején számos kortársi bírálat érte (és éri a mai napig is).

Az anekdota szerint még a művész felesége is így kiáltott fel, amikor meglátta az épületet: "Ignác! Nem szégyelli magát? Mit csinált Ön itt?" 

Még ha művészi értékéről lehet is vitatkozni, abban mindenki egyetérthet, hogy az épületre legalább a városkép miatt ráférne egy felújítás, erre viszont az óriási költségek miatt valószínűleg várnunk kell.

Budapest V. kerület | Anker-palota

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr284577240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása