Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

A Corvin Áruház oldalnézetből

Bejegyzés alcíme...

2012. szeptember 21. - Szerelmem, Budapest

Nyilván sosem jutott volna eszembe, hogy megnézzem a Corvin Áruházat oldalról, ha nem olvasom kedvenc útikönyvemben Török András tanácsát.

És láss csodát: valami tényleg gyanús ezt az oldalfalat elnézve, valahogy sehogy sem illeszkedik a homlokzat alumíniumburkolatához. Utánaolvasva az derült ki, hogy a látszat megint csal. A Corvin Áruház valójában nem annak a rendszernek a gyermeke, amelyikben én születtem, hanem egy szebb korról mesélne, ha tudna.

Történt ugyanis, hogy 1926-ban a Blaha Lujza téren a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég megnyitotta a Corvin Áruházat, ami így nézett ki.

Az épületet Reiss Zoltán műegyetemi tanár építette, klasszicizáló stílusban, a belső díszítés pedig art deco hatást mutatott, Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid kezét dicsérték.

A megnyitás után nem sokkal így méltatta egy lap: "A Corvin három esztendővel ezelőtt színt, ragyogást, világvárosi lendületet vitt ebbe a fejlődésben megállott, tespedő városba. Azóta 23 kirakatának kápráztató villanytengere beragyogja a pesti esetét, és a nemes stílusú főhomlokzaton körbefutó villanygirlandok éppúgy hozzátartoznak a magyar főváros külső képéhez, mint ahogy Párizs nem képzelhető el a Bon-Marché Áruház nélkül vagy New York a Wanemaker nélkül."

De nemcsak kívül pompázott az áruház, belül is a vásárlók elkápráztatására törekedett. Az egyszerűtől a luxusig tartó széles áruválaszték, az alacsony haszonkulcs, az 1 pengős áruosztály és a szezonvégi kiárusítás méltán tették a Corvint népszerűvé nemcsak a fővárosiak, hanem a vidékről felutazó vásárlók között is.

A vásárlók kényelmét a hagyományos ruhaboltok, kalapszalon és méteráruüzlet mellett vendéglő, kávéház szolgálta, vasárnaponként szalonzene szólt, divatbemutatókat, képzőművészeti kiállításokat rendeztek az épületben.

Itt működött először Photomaton igazolványkép-automata (!), és itt szerelték fel 1931-ben az első mozgólépcsőt.

Az épület a világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett. 1945. január-február hónapjaiban hullaházként működött. 1948-ban államosították, majd a Szovjet Javakat Kezelő Hivatalnak adták jóvátétel gyanánt. A Szovjetunió "ajándékaként" 1952-ben kapta vissza a nagyközönség.

Kezdetben csak szovjet terméket tartott a választékában, ez azonban a hiánygazdaság miatt egy idő után már nem volt fenntartható, írja az Ungváry-Tabajdi szerzőpáros Budapest a diktatúrák árnyékában című nagyszerű könyvében.

Erre az időszakra esik az a ma már elképzelhetetlen esemény, hogy 1954-ben a nagyközönség a Corvin Áruház kirakatában láthatta először az egy éve indult Magyar Televízió adását, így szinte folyamatosan emberek ácsorogtak az áruház előtt.

 

1956-ben az áruház újra megsérült, és a hatvanas évekre már teljesen leromlott az állapota. Mivel azonban az eredeti formában való helyreállítás túlságosan költséges lett volna, a LAKÓTERV az épület térre néző frontjának beburkolása mellett döntött. Így került a pompás épületre 1966-ban az az alumíniumburkolat, amit megkopott formában ma is láthatunk, és ami megjelenik a szemünk előtt, ha valaki a Corvin Áruház nevét említi. A pesti polgár nehezen is barátkozott meg a megoldással, a Corvin hamarosan a hűtőház, konzervdoboz, alumínium kaszni gúnyneveket kapta. A burkolat viszont nem fedi el a teljes épületet, a hátsó részekbe így most is szabadon bejuthat a napfény.

Az épület ma is áruházként működik, tetején pedig szórakozóhely pezsdíti fel a belváros életét. Ma már legfeljebb ez, és az épület oldalfalai emlékeztetnek a régi dicsőségre.

A jó hír az, hogy az alumíniumburkolat lebontható, s talán van remény, hogy az épület egyszer konzervdobozból újra a főváros ékességévé váljon. Mint mindent, ezt is ki kell várni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr184794868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása