Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Aznap, mikor Európa Budapestre látogatott

2013. augusztus 26. - Szerelmem, Budapest

1972. szeptember 4-én hangos úttörő-ének verte fel a Hunfalvy út megszokott csendjét.

Valami készült már napok óta, amit az utca lakói kissé bizalmatlanul, de természetesen kíváncsian figyeltek. Talán a háború és a szomorú kitörési kísérlet óta nem volt ilyen nagy mozgás a Vár tövében, ahol most öltönyös-napszemüveges férfiak és tarka ruhás nők nyüzsögtek – ásóval, lapáttal a kezükben.

29 európai főváros küldte el vezetőit, hogy egy kongresszus keretében tisztelegjenek a százéves Budapest előtt, hiszen alig pár hónap választ el bennünket a Pest, Buda és Óbuda egyesülésének centenáriumi évétől.

A küldöttek nem jöttek üres kézzel: saját országuk flórájára jellemző, ám a budai időjárás viszontagságait is elviselő facsemetéket hoztak magukkal, hogy saját kezükkel elültessék, és egy új parkot létesítsenek, amely mától fogva az Európa liget nevet viseli.

Hárs, kőris, berkenye és juhar, török mogyoró és díszcseresznye – csak néhány azok közül a fák közül, melyek mostantól a magyar főváros lakosainak vasárnap délutáni sétájához szolgáltatnak hűvös árnyat és üdítő látványt. Minden fa elé az adományozó város kőtáblája kerül, így gyermekeink játékos módon ismerkedhetnek meg a vén kontinens föld- és természetrajzával, a liget pedig büszkén hirdeti az európai fővárosok közötti egyetértést. 

Nyugdíjat számolgatnak az egykori úttörők, megnőttek a fák, moha kezdi benőni a táblákat.

Bonn már átengedte az első város rangját Berlinnek, és Belgrád közelében néhány másik fővárost is teremtettek véres háborúk.

Néhány fa kiszáradt, úgy látszik, mégsem bírta a budai klímát, vagy csak hazavágyott (mondjuk azt megértem, hogy Párizsba).

2011-ben azért pótoltak néhányat, Madrid, Andorra la Vella, Brüsszel, Luxemburg és Stockholm fája is a helyére került.

Elképzelem a képet, ahogy kiszálltak a polgármesterek az Audikból, a csomagtartóból előhúzták az újabb facsemetét, a Főkert dolgozói pedig szemlesütve hallgatták a feddést, hogy most már aztán tessék rendesen gondoskodni az ajándékukról. Talán így történt, talán nem.

Mindenesetre hajrá Európa, hajrá Budapest!

 

Helyszín

I. Európa liget

Forrás

Európa liget In: Budapest Lexikon.

Somorjai Ferenc: Budapest. Panoráma, Budapest, 2008.

http://budapest.hu/Lapok/%C3%9Ajra-teljes-f%C3%A9ny%C3%A9ben-pomp%C3%A1zik-a-budapesti-Eur%C3%B3pa-Liget.aspx

A korabeli képek forrása: http://zoldkalauz.hu/europa-liget-lovas-uti-parkok

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr575479749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása