Szerelmem, Budapest

Szerelmem, Budapest

Miért pont Pontház?

2013. április 02. - Szerelmem, Budapest

Milyen sokszor megy el az ember egy-egy ház mellett anélkül, hogy belegondolna, milyen történeteket mesélhetnének a falak. A Fő utca 61. szám alatti háznak először az elődjét kellene megkérdezni (ami akkor még a Vitéz utca 2. szám alatt állt.)

1945. január 2-án a házat bombatalálat élte. Az igen biztonságos, modern óvóhely feltételezhetően megóvta volna az épület lakóit, de a ház előtt húzódó villamosvágányra tolt német lőszer-szerelvényt találta el a bomba, és a robbanás hatására az épület a levegőbe emelkedett, majd ráomlott a légópincékre, az ott menedéket remélőket maga alá temetve.

Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona, akiről kevesen tudják, hogy maga is írt, Tüzes cipőben című regényében így emlékszik: „...de jövet láttam, hogy a Vitéz utca 2-es számú ház is tökéletesen elpusztult, valaki említette az úton, hogy állítólag felrobbantották a németek, minden lakója ott fekszik, talán darabokra szaggatva, a romok alatt. A ház, ahol Gulácsy Irén lakott, a ház, ahová bennünket is vártak. Élünk. De a fiam, a fiam vajon él-e? Semmit nem tudok róla.” Mivel a mentési munkálatok még több ember életét követelték volna, kénytelenek voltak felhagyni vele.

A halottakra – köztük P. Gulácsy Irén írónőre – egy jelképes sír emlékeztet a Farkasréti temetőben, a ház falán pedig emléktábla.

De a háború szörnyű pusztítása után valahogy mégis mindig talpra állnak az emberek, a városok, Budapest újjászületése is megkezdődött. Sőt, a városrendezők és építészek nagy ívű modernista elképzelésekkel és ötletekkel álltak elő, nem helyreállítani akarták a várost, hanem a régi hibák kiküszöbölésével újjáépíteni. A budai Duna-partot lazán elszórt, magas épületekkel kívánták beépíteni, amelyből ez az egy, a Pontház valósult meg.

Miért nevezik Pontháznak az épületet, ami 1948-49-ben, Németh Pál, Szilágyi Jenő és Scultéty János tervei alapján valósult meg?

A pontház könnyűbeton öntöttfalas teherhordó szerkezetű építmény szilárd közbenső és zárófödémmel. Az ilyen épületekben egy vagy több lécsőház található, ami az épület közepén van, e köré épül a körfolyosó, amelyből lakások nyílnak, azaz a lakások körben vannak, a lépcsőház pedig középen.

 

Persze – ahogy Török András lejegyezte – a pesti rossz nyelvek szerint inkább azért kapta ezt a nevet, mert „pont kétszer annyiba került, mint egy hagyományos módszerrel épült ház”.

Mivel az első modern lakóház volt, amit a háború után építettek, sokáig az újjáépítés szimbóluma volt, még az útikönyvekbe is bekerült. Az 50-es években így nézett ki az egykor.hu tanúsága szerint:

Persze nem akárki kaphatott ilyen szép új lakást, de – jó magyar szokásként – a lakók mégis inkább csak morgolódtak. A párt Várospolitikai Bizottsága közvéleménykutatást rendelt el, három tagból álló bizottság – egy politikai megbízott, egy mérnök és egy nőmegbízott – járta végig a lakókat, akik a következőkről panaszkodtak: drága a központi fűtés, hullik a vakolat, nehezen tisztíthatók az ablakok a lépcsőházban, kicsi a kamra, nem jól zárnak, vetemednek az ablakok, a parketta felpúposodik. Kicsit furcsa, hogy ilyen problémáik voltak, hiszen még alig négy év telt el a háború borzalmai óta...

Pedig nem mindenkinek lehet ilyen kilátása, amit maradéktalanul nem tudtam azért megcsodálni, mert a tetőterasz (!) ajtaja zárva volt.

 

Az ötvenes években aztán már negatív példaként, mint a „dekadens nyugati irányzatok megjelenítőjét” mutatták be a házat. Nekem tetszik. És ahogy a lentiekből látszik, meg abból, amilyen kedvesen beengedett az a srác a lépcsőházba, a mostani lakók már szimpatikusabbak is. Pont.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelmembudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr825187899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LasdBudapestet.blogspot 2013.04.02. 19:30:12

De jó, hogy megírtad ezt a házat és az elődjét. Nagyon régen olvastam ezt a történetet... És külön jó, hogy sikerült bejutnod! ;) nagyon jó képek lettek.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.04.03. 01:44:57

Én a múlt héten olvastam erről az épületről először, ráadásul egy 1979-ben megjelent album-féle könyvben. Török könyvét is olvastam, de úgy látszik azt átugorhattam, vagy csak elfelejtődött, mert nagyon rácsodálkoztam az albumban, hogy ezt külön kiemelik, nem is emlékeztem magára az épületre sem.
Úgyhogy kösz a részletes leírást, nekem pont jókor jött :)

HazakbanJartunk · www.hazakbanjartunk.blog.hu 2014.09.19. 20:47:16

A tetőterasz ajtaja azóta is zárva van... :(
Én is voltam bent ebben a házban nemrég, leírtam, amit tudtam, ez a poszt nagyon sokat segített! (itt van: hazakbanjartunk.blog.hu/2014/09/19/fo_utca_ponthaz#more6711219)

Hosszú László 2016.03.22. 21:16:18

Jó írás, nagyon tetszik. A ház előtt a 80-as években egy Áfor kút volt, sokszor tankoltunk ott. Melyik villamos járt a háború idelyén a ház előtt? A villamosvágányon felrobbanó lőszeres vagon nem a
Margit körúton volt? Az a Regent-házat döntötte romba. Ott is meghalt mindenki az óvóhelyen. Nemrég láttam a Farkasréti temetőben a Vitéz utcai és a Regent-házat áldozatok sírját. Tetszik a szerelmem budapest.blog! Nekem is a legnagyobb és örök szerelmem BUDAPEST!!!

Hosszú László 2016.03.22. 21:30:35

@Hosszú László: javítanék: idején és nem idelyén, ...Regent-házi áldozatok és nem Regent-házat áldozatok. Egyébként a Regent-ház a Mechwart tér és Margit körút sarkán állt.
süti beállítások módosítása